Wat te doen bij de aanrijding van een ree?

De allereerste stap bij het aanrijden van een ree is het bellen van de politie, zij komen dan in actie om de veiligheid van de omgeving te waarborgen. Bij de politie moet je melden waar de aanrijding heeft plaatsgevonden en eventueel welke kant het dier heen gevlucht is. Na het bellen van de politie moet je blijven wachten tot er iemand komt die in de situatie gaat helpen. Wanneer zij aanwezig zijn zullen zij het ree opsporen wanneer deze is weggevlucht, dat doen ze door middel van speciaal opgeleide honden. Deze zweethonden worden ingezet om te voorkomen dat het dier dagenlang in het bos blijft te creperen. Wanneer een ree goede levenskansen heeft na de aanrijding zal er in overleg met een bevoegde BOA gekeken worden naar opvangplaatsen. Vaak zal de ree in een opvangcentra geplaatst worden waar ook een dierenarts zich over het dier zal gaan ontfermen.

Wat moet je absoluut niet doen?

Er zijn ook een aantal dingen die je absoluut niet mag doen na het aanrijden van een ree. 

  • Allereerst mag je absoluut niet doorrijden, naast dat het gevaarlijk is, is het ook nog strafbaar. 
  • Wanneer het dier wegvlucht na de aanrijding moet je niet zelf achter het dier aangaan, dit wordt gedaan door een deskundige faunabeheerder. 
  • Neem het dier niet mee en geef het niet zomaar aan iedere partij mee. Een ree is in Nederland een beschermde, inheemse diersoort en in de wet is vastgelegd dat het dier niet door iedereen meegenomen mag worden. 

Het kan ook voorkomen dat je een gewond of dood dier ziet liggen zonder dat je zelf de veroorzaker bent van de aanrijding. In dat soort gevallen moet je alsnog de hulp inschakelen van de politie, waarschijnlijk is de veroorzaker namelijk doorgereden. 

Soms zitten er ook reeën vast in het water welke er niet zelfstandig uit kunnen komen, ook hiervoor kan je de nooddiensten bellen. Hier zit wat meer druk achter dus bel vooral 112 en vraag dan naar de brandweer, zij kunnen dan zo snel mogelijk ter plaatse komen om het dier te redden. Deze manier van handelen geldt tevens ook voor reeën die vastzitten in hekken en afrasteringen. 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *