Een vogel gevonden, wat moet ik nu doen?

Regelmatig komt het voor dat er jonge vogels gevonden worden, vaak wordt er dan gedacht dat er gelijk hulp ingeschakeld moet worden. Toch is dit niet altijd het geval, in deze blog gaan we je meer informatie geven over wanneer je moet ingrijpen en hoe je hulp kan bieden. 

Wanneer moet ik hulp bieden?

Bij het aanbieden van hulp worden dieren voornamelijk naar een dierenopvang gebracht, toch is niet iedere vogel geschikt voor deze opvang. Vogels die geschikt zijn voor de dierenopvang zijn:

  • Een nestje vol met jonge vogels die gevallen zijn, dit komt vaak voor na een zware storm
  • Pulletjes die achtergebleven zijn na het overlijden van de moedereend
  • Duidelijk gewonde vogels
  • Gebeten vogels
  • Vogels die tegen het raam aan zijn gevlogen en welke na een paar uur nog niet hersteld zijn

Wanneer moet ik juist niet ingrijpen?

In deze gevallen zijn de vogels juist niet geschikt voor de dierenopvang:

  • (Jonge) vogels met veren, vaak verlaten jonge vogels het nest al voordat ze vliegvaardig zijn. Doordat ze de vliegkunst nog niet goed beheersten verstoppen ze zich vaak op de grond, op die manier kunnen de ouders ze in deze periode nog blijven voeren. 
  • Jonge uiltjes, deze vogels verlaten het nest ook voordat ze goed kunnen vliegen. Ze blijven in de buurt van het nest of broedhol op een tak zitten. Het kan wel eens voorkomen dat ze wat te ver naar beneden vallen maar vaak vinden ze dan de weg naar boven weer goed terug. 
  • Er bestaan vogel gezinnen waar één van de ouders verdwenen is, gelukkig kan de overgebleven ouder de jonge vogels nog van voldoende voeding voorzien waardoor het niet nodig is om in te grijpen. 

Hoe kan ik hulp bieden?

Zorg voor een doos waar de vogel in kan gaan zitten, deze doos hoeft niet al te ruim te zijn. Voor de vogel is het ook fijn om op de bodem van deze doos wat kranten of oude lappen te leggen. De doos moet ook een deksel hebben waar wat luchtgaten in zitten, ook in de zijkant is het goed om wat luchtgaten te maken. Om de vogel in de doos te krijgen kan je deze het beste oppakken met een doek, sommige vogels hebben wel erg scherpe snavels en klauwen dus pas goed op. Wanneer de vogel in de doos zit zorg er dan goed voordat deze in een rustige omgeving zit, vogels kunnen namelijk heel slecht tegen stress. Ze kunnen daar zelfs aan sterven. 

Nadat de vogel in de doos is geïnstalleerd is het goed om de vogel zo snel mogelijk naar een dieren-/ vogelopvang te brengen. Zorg ervoor dat wanneer je dit doet je het dier géén eten of drinken gegeven hebt, want de dieren kunnen sterven aan het eten wat wij consumeren omdat zij dit niet kunnen verteren. 

Wanneer de vogel op een gevaarlijke plek zit is het lastig om zelf in te grijpen, hiervoor komt de dierenambulance in actie. Zij kijken dan per situatie welke hulp geboden moet worden en wat de overlevingskansen zijn. 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *